Cizrna 500 g COUNTRY LIFE

Neohodnoceno
Značka: Country Life
51,90 Kč –30 %
Cizrna 500 g COUNTRY LIFE
51,90 Kč –30 % 35,90 Kč
Skladem
Možnosti doručení

Detailní informace

Přes 9000 výdejních míst v ČR
Přes 9000 výdejních míst
po celé ČR
Velký výběr
Velký výběr
přes 30 000 produktů
Působíme už od roku 2016
Působíme už
od roku 2016

Detailní popis produktu

Sleva je z důvodu krátké trvanlivosti do 31.01.2025. Cizrně se také někdy říká římský hrách. Je to luštěnina s jemnou oříškovou chutí a lehce krémovou konzistencí. Můžete ji použít jako přílohu nebo jako základ pomazánek či polévek.

Specifikace

Královna luštěnin, se kterou se dá kouzlit. Chutná jako oříšky, salátům dodá ten pravý šmrnc a v polévkách nepřijde žádná kulička nazmar. Klasika jako hummus nebo falafel přinesou nové chutě do běžného jídelníčku.

Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk s až deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.

Využití:

  • kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného
  • polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek
  • karbanátky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran
  • omáčky - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa
  • zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku
  • saláty - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu
  • pražení - smažte cizrnu na oleji do křupava (10-20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů
  • Cizrnová moussaka - recept na tuto specialitu najdete v časopise Dobroty podzim 2012 na str. 6
  • Cizrnová karobela - tip na sladkou pomazánku z cizrny hledejte v časopise Dobroty podzim 2016, podobným způsobem můžete připravit i slanou pomazánku, k cizrně se hodí česnek, bylinky nebo třeba sušená rajčata

Cizrnu je nutno namáčet minimálně 8 hodin, ideálně až dvanáct. Dle doby namáčení se poté vaří 1 - 1,5 hodiny. Vaření v tlakovém hrnci velice výrazně zkrátí dobu varu, asi o třetinu až polovinu. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.

Složení

Cizrna (hrách římský). Může obsahovat stopy lepku.

Příprava

Cizrnu namočte na 8–12 hodin, propláchněte a vařte do měkka 1–1,5 hodiny.

Nutriční složení

Kalorická hodnota/energie (na 100ml):1335kJ/320kcal. Tuky: 5,4 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 1 g. Sacharidy: 49,6 g. z toho cukry: 11 g. Bílkoviny: 21,3 g. Sůl: 0,1 g

Doplňkové informace

Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Luštěniny – cizrna.

Doplňkové parametry

Kategorie: Cizrna
Hmotnost: 0.504 kg
Bio: NE
Organické: 1
Bez lepku: 1
Přidaný cukr: 1
Bez mléka: 1
Fairtrade: 1

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: