Cizrna 1 kg BIO COUNTRY LIFE

Nicht bewertet
€5,86
Skladem
Lieferoptionen

Detaillierte Informationen

Detaillierte Produktbeschreibung

Cizrně se také někdy říká římský hrách. Je to luštěnina s jemnou oříškovou chutí a lehce krémovou konzistencí. Můžete ji použít jako přílohu nebo jako základ pomazánek či polévek.

Specifikace

Královna luštěnin, se kterou se dá kouzlit. Chutná jako oříšky, salátům dodá ten pravý šmrnc a v polévkách nepřijde žádná kulička nazmar. Klasika jako hummus nebo falafel přinesou nové chutě do běžného jídelníčku.

Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk s až deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.

Využití:

  • kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného
  • polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek
  • karbanátky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran
  • omáčky - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa
  • zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku
  • saláty - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu
  • pražení - smažte cizrnu na oleji do křupava (10-20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů
  • Cizrnová moussaka - recept na tuto specialitu najdete v časopise Dobroty podzim 2012 na str. 6
  • Cizrnová karobela - tip na sladkou pomazánku z cizrny hledejte v časopise Dobroty podzim 2016, podobným způsobem můžete připravit i slanou pomazánku, k cizrně se hodí česnek, bylinky nebo třeba sušená rajčata

Cizrnu je nutno namáčet minimálně 8 hodin, ideálně až dvanáct. Dle doby namáčení se poté vaří 1 - 1,5 hodiny. Vaření v tlakovém hrnci velice výrazně zkrátí dobu varu, asi o třetinu až polovinu. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.

Tento produkt ocení především spotřebitelé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření. Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení.

 

Složení

Cizrna*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Příprava

Cizrnu namočte na 8–12 hodin propláchněte a vařte do měkka 1–1,5 hodiny.

Nutriční složení

Kalorická hodnota/energie (na 100g):1403kJ/336kcal. Tuky: 5,9 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,6 g. Sacharidy: 44 g. z toho cukry: 3,1 g. Bílkoviny: 19 g. Sůl: 0,06 g

Doplňkové informace

Skladování: Skladujte při relativní vlhkosti do 70 %.
Legislativní zařazení: Luštěniny – cizrna.

Zusätzliche Parameter

Kategorie: Cizrna
Gewicht: 1.005 kg
Bio: ANO
Certifikát: CZ-BIO-001
Bez lepku: 1
Přidaný cukr: 1
Bez mléka: 1
Fairtrade: 1

Seien Sie der Erste, der einen Beitrag über diesen Artikel schreibt.

Dieses Feld nicht ausfüllen: