Mandle 100 g BIO COUNTRY LIFE
Podrobný popis
Mandle jsou u nás dobře známé a velmi oblíbené. Mají typickou jemnou sladkou chuť, takže se dají jíst samotné. Připravíte z nich ale i sladké dobroty a exotické speciality. Mandle se hodí i pro výrobu domácího mandlového mléka. V biokvalitě.Specifikace
Nemusíte s nimi jen zdobit vánočku. Připravte si domácí mandlový nápoj a rozjeďte to v zelených smoothies. Nebo je namočte, oloupejte a mlsejte!
Tipy a rady na využití ořechů a jejich kompletní přehled najdete v časopise Dobroty podzim 2013.
Využití:
- pochutina - mandle jsou výtečné i jen tak samotné, můžete je třeba servírovat k horkému nápoji, když máte návštěvu
- loupané - stačí mandle v hrnci krátce spařit a slupka jde krásně dolů, z loupaných mandlí pak můžete připravit mandlové mléko nebo je opražit na pánvi
- pečení - mandle můžete rozdrcené přidat do těsta a dodat mu tak jemné oříškový nádech, celé mandle jsou chutné například v závinech
- cukroví - mandle můžete obalit v rozpuštěné čokoládě, můžete s nimi hotové pečené cukroví ozdobit nebo je rozdrtit a udělat si mandlové kuličky třeba s rozmixovanými datlemi, karobem a kokosem
- smoothie - nebojte se přidat mandle při přípravě vašeho oblíbeného smoothie
- marocká pomazánka Amlou - zcela rozemleté mandle smíchejte s arganovým olejem, dochucujte medem
- kuskus - mandle pokrájejte a přidejte do sladkého i slaného kuskusu
- Turrón - španělský vánoční dezert připravíte tak, že oloupané umleté mandle přidáte do hrnce spolu s citrónovou kůrou, kde už máte rozpuštěný med s cukrem, nakonec bílek vyšlehaný do tuhé pěny smíchejte se směsí a vše vylijte na plech, nechte ztuhnout (300 g mandlí, 100 g cukru, 250 g medu)
Mandle je vlastně jádro pecky plodu mandloně obecné, která pochází ze severní Afriky a západní Asie. Dnes se pěstuje především v Evropě v subtropických oblastech. Dorůstá do výšky až 5 metrů a kvete krásným růžovým květem. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Když rozděláte pecku meruňky, najdete v ní semeno, která vypadá jako mandle a dokonce se dá jíst. Z jednoho stromu lze získat až 60 kg mandlí.
Mandle neslouží jen jako potravina, ale využívají se i v kosmetickém průmyslu. Získává se z nich za studena lisovaný olej, který se pak přidává do kosmetických výrobků, například krémů. V cukrářství se s mandlemi nejen zdobí, ale vyrábí se z nich také typický marcipán.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Zajímá vás více o ekologickém zemědělství? Přečtěte si články v našem bioseriálu.
Složení
MANDLE jádra*. Může obsahovat stopy lepku, ostatních skořápkových plodů, arašídů, sóji a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíPříprava
Určeno k přímé spotřebě.Nutriční složení
Kalorická hodnota/energie (na 100g):2491kJ/596kcal. Tuky: 50 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 4 g. Sacharidy: 9 g. z toho cukry: 4 g. Bílkoviny: 21 g. Sůl: 0,01 g
Doplňkové informace
Skladování: Skladujte při teplotě do 20 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %. Nevystavujte přímým slunečním paprskům.
Legislativní zařazení: Suché skořápkové plody – sladké mandle.
Dodatočné parametre
Kategória: | Ořechy |
---|---|
Hmotnosť: | 0.101 kg |
Bio: | ANO |
Certifikát: | CZ-BIO-001 |
Bez lepku: | 1 |
Přidaný cukr: | 1 |
Bez mléka: | 1 |
Fairtrade: | 1 |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.