Vločky pohankové 250 g BIO COUNTRY LIFE
Podrobný popis
Vločky mají jemnou pohankovou chuť a vůni. Pohankové vločky si dejte jen tak v misce s ovocem a rostlinným mlékem. Skvěle poslouží jako základ pro karbanátky a zeleninové placky.Specifikace
Pohankové vločky se vyrábí napařením a rozlisováním pohankových krup. Díky tomu, že byly tepelně ošetřeny, nepotřebují oproti syrovému zrnu žádnou nebo téměř žádnou úpravu.
V Evropě známe pohanku od 12. století, kdy k nám přišla z Ruska, kam doputovala z jihovýchodní Asie. V průběhu staletí pak patřila k nejčastěji konzumovaným potravinám, než v 18. století ustoupila pšenici, žitu a rýži. Z botanického hlediska nepatří mezi trávy, ale je příbuzná takovým plodinám, jako je rebarbora nebo šťovík. Pohanka je přirozeně bezlepková plodina.
Tipy a recepty na použití:
- Kaše
– vločky stačí zalít horkou vodou nebo rostlinným či živočišným mlékem
– pro krémovější chuť, vločky pár minut povařte - Krémové polévky
– do zeleninové polévky přidejte vločky, chvilku povařte a rozmixujte
– s množstvím opatrně, vločky hodně nabydou - Pečivo
– při přípravě chleba nebo dalamánků nahraďte 1/4 mouky vločkami - Smoothie
– rozmixujte oblíbené ovoce s vodou, rostlinným nápojem nebo mlékem, podle chuti přidejte spařené nebo povařené vločky, semínka, jogurt, sirup, zeleninu... - Karbanátky, burgery, sekaná
– vločky lehce rozmixujte s dušenou nebo orestovanou zeleninou, uvařenými luštěninami, přidejte vejce nebo Hrašku, osmahnutou cibulku, bylinky, česnek, sůl a podle potřeby vodu, smažte nebo pečte v troubě - Lívance
– nahraďte 1/4 mouky vločkami - Pomazánky
– lehce osmahnutou zeleninu zalijte trochou vody, přidejte vločky (stačí trochu na zahuštění), pár minut povařte a rozmixujte, ochuťte sójovou omáčkou, umeoctem a lahůdkovým droždím, podle chuti můžete přidat tofu, tempeh, červenou loupanou čočku (přidejte k zelenině a 15 minut duste, potom přidejte vločky a ještě chvilku povařte) - Sušenky
– nahraďte 1/4 mouky vločkami - Granola
– vločky smíchejte s oblíbeným sirupem a olejem (výborný je olivový nebo kokosový), podle chuti můžete přidat sušené ovoce, oříšky, semínka, sušený kokos, kakaové boby, skořici, karobový prášek, předem namočené pohankové kroupy; za občasného promíchávání pečte 60 minut při 110 °C - Drobenka
– rozmixujte 50 g mandlí, 150 g vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce olivového oleje - Nepečené cukroví
– rozmixujte vločky s předem namočeným sušeným ovocem, kokosovým olejem a sirupem, můžete přidat semínka, oříšky, sušený kokos, karobový prášek nebo skořici; vytvarujte kuličky a obalujte je v sušeném kokosu, karobu nebo sezamu - Pečené cukroví
– Pohankové tartaletky s kešu krémem
recept je popsán v jarních Dobrotách 2016 na straně 15
Vyzkoušejte také další produkty vyrobené z pohanky:
- pohanka loupaná kroupy
- pohanka loupaná lámanka
- pohankový bulgur
- neloupaná pohanka
- pohanková kaše
- pohanková mouka
- pohankové těstoviny
- pohankové těstoviny Soba quinoa
V podzimních Dobrotách 2015 jsme zpracovali rozsáhlé téma o pohance včetně tipů, receptů a dalších vychytávek, jak pohanku použít.
Složení
Vločky pohankové*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíPříprava
Vařte 2 minuty v mléce nebo v rostlinném nápoji nebo jen přelijte vroucí vodou a nechte 3 minuty odstát. Cca 1 porce: 50 g vloček na 150 ml tekutiny.Nutriční složení
Kalorická hodnota/energie (na 100g):1466kJ/350kcal. Tuky: 1,7 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,3 g. Sacharidy: 71 g. z toho cukry: 0,4 g. Bílkoviny: 9,8 g. Sůl: 0,01 g
Doplňkové informace
Skladování: Při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 65 %. Nevystavujte přímým slunečním paprskům.
Legislativní zařazení: Mlýnský obilný výrobek - vločky.
Dodatočné parametre
Kategória: | Vločky, müsli, lupínky |
---|---|
Hmotnosť: | 0.253 kg |
Bio: | ANO |
Certifikát: | CZ-BIO-001 |
Bez lepku: | 1 |
Přidaný cukr: | 1 |
Bez mléka: | 1 |
Fairtrade: | 1 |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.