Javorový sirup BIO tmavý
Přes 9000 výdejních míst
po celé ČR
Velký výběr
přes 30 000 produktů
Působíme už
od roku 2016
Detailní popis produktu
Javorový sirup je tradiční sladká pochoutka z Kanady. Toto zcela přírodní tekuté sladidlo proslulo svojí typickou robustní chutí s nádechem do karamelova. Hotové pokrmy dokáže javorový sirup vyladit k dokonalosti, a možná i proto je tak oblíbený po celém světě. Javorový sirup je zcela přírodní sladidlo v bio kvalitě, které se vyznačuje svojí jedinečnou plnou javorovou chutí. Jeho předností je přirozený obsah minerálů (např. draslík a vápník) a antioxidantů. Náš javorový sirup nese označení nejvyšší třídy A. Sirup této kvality je tmavší a chuťově výraznější než jiné typy javorových sirupů. V porovnání s cukrem má toto sladidlo nižší glykemický index. Glykemický index javorového sirupu je přibližně 54. Pro srovnání, řepný cukr má hodnotu zhruba 68. Co nám ukazuje glykemický index Glykemický index (GI) je číselný údaj, který řadí sacharidy na základě rychlosti jejich glykemické odezvy (tj. jejich přeměny na glukózu v lidském těle). Tím určuje i tvorbu a uvolnění inzulínu ze slinivky do krve. Glykemický index používá stupnici od 0 do 100. Potraviny s hodnotami GI nad 70 způsobují rychlý vzestup hladiny cukru v krvi, kterou se tělo snaží snížit vyplavením inzulinu. Tím se hladina krevního cukru může propadnout naopak ještě níže, než byla původně, a dochází k pocitu hladu nebo chuti na sladké. To často vede k další konzumaci jídla s vysokým GI. Chceme-li minimalizovat tento efekt, je vhodné volit spíše potraviny s nižším GI (pod 55). Toto sladidlo je oblíbenou alternativou rafinovaného cukru. Obzvlášť ho doporučujeme k finálnímu dochucení hotových pokrmů. Díky jeho viskózní konzistenci se často používá ve veganské kuchyni jako náhrada medu. Příběh javorového sirupu Javorový sirup patří mezi vůbec nejstarší sladidla. Nejčastěji se získává z mízy javoru cukrového (Acer saccharum), který roste v kanadských lesích. Zde je výroba a využívání javorového sirupu již po mnoho staletí součástí kulturní tradice. Mízu z javorů sbírali a zpracovávali už indiánští domorodci před objevením Ameriky. Od nich se to posléze naučili evropští kolonisté jako například francouzský námořník Jacques Cartier, který údajně popíjel javorovou šťávu během svých objevných kanadských cest. Jak se javorový sirup vyrábí Náš javorový sirup je vyráběný tradičním způsobem v souladu s principy ekologického zemědělství. Dbá se na to, aby stáčení mízy z javorů nenarušilo vývoj stromů a nedošlo k ohrožení ekosystému. Do dospělých a pečlivě vybraných javorů jsou velmi šetrně navrtány otvory, ze kterých vytéká do připravených nádob míza. Sběr javorové mízy probíhá při teplotě pod bodem mrazu, aby strom nebyl poškozen. Surová míza obsahuje asi 97 % vody, která se následně odpařuje a zahušťuje, dokud nevznikne sirup typické jantarové barvy a javorové chuti. Využití javorového sirupu Javorový sirup se díky tekuté konzistenci hodí všude tam, kde by se sypký cukr špatně rozpouštěl. Oproti cukru má také větší sladivost (3 díly sirupu odpovídají přibližně 4 dílům cukru). Je ideální na dochucení pokrmů ve studené kuchyni. Vynikající je do ovocných salátů, smoothies, kaší, jogurtu, raw kakaa, čokolády a nepečených dezertů. Lze ho využít také jako sladký topping na palačinky, vafle nebo na zmrzlinu. Jelikož má javorový sirup vyšší sladivost než běžný cukr, pro oslazení jídla nebo nápoje ho stačí menší množství. Slaďte s mírou Přestože jsou přírodní sirupy vhodnější alternativou bílého cukru, stále zůstávají bohatým zdrojem jednoduchých cukrů a není dobré to s nimi přehánět. Další informace Složení: 100% BIO javorový sirup tmavý. Výživové hodnoty na 100 g Energetická hodnota 1130 kJ / 270 kcal Tuky 0 g z toho nasycené 0 g Sacharidy 67 g z toho cukry 66 g Vláknina 0 g Bílkoviny 0 g Sůl 0 g Draslík 250 mg Vápník 75 mg Železo 0,4 mg Mangan 2,05 mg Skladování: Uchovávejte v suchu a temnu. Po otevření uchovávejte v lednici!Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář